Overslaan en naar de inhoud gaan

Betonnen blikvanger in een groen kader

Stijn en Sofie bouwen moderne woning in het landelijke Londerzeel

Net buiten de dorpskern van Londerzeel leggen Stijn Vleminckx en Sofie De Backer vandaag de laatste hand aan hun droomwoning. Het koppel is erin geslaagd een modern ontwerp te verzoenen met de landelijke omgeving. Het betonnen volume speelt daarin een centrale rol. Stijn en Sofie hadden aanvankelijk helemaal geen nieuwbouwplannen. Ze verklaren hun bouwproject als een samenloop van omstandigheden. “Mijn mama belde ons op een gegeven moment met de boodschap dat er bij ons in de buurt twee oude huizen in de openbare verkoop stonden. Dat was misschien iets voor ons, gezien de landelijke omgeving ervan. We zijn er op af gegaan omdat we dachten een koopje te kunnen doen. Maar pas tijdens de tweede koopdag konden we een ander geïnteresseerd koppel overbieden,” opent Sofie. En zo had het koppel twee oude woningen waar ze niet meteen een sluitend plan mee hadden. Uit onderzoek bleek overigens dat geen van beide woningen de potentie had om ze te renoveren. Dus bleef alleen slopen en nieuwbouw over als optie.

Gewonnen voor beton


In hun zoektocht naar een ontwerp trokken Stijn en Sofie naar architectenbureau Aabbeele. “We hadden een duidelijke voorkeur voor een moderne architectuur. Daarbij hadden we An Van den Abbeele gevraagd om iets speciaals te doen, iets wat je niet vaak ziet en waar wonen en Stijns tuinaannemersbedrijf vlot gecombineerd worden.” Het antwoord van de architecte op die vraag was een strak volume waar op de benedenverdieping als het ware een betonnen element is ingeschoven. In de voorgevel vormt de betonstructuur een luifel waarin een thuiskantoor, de inkompartij en de inpandige garage verborgen liggen achter een wand in de houtsoort afrormosia. In de zij- en achtergevel omhult de betonnen gevel de keuken. De rest van de woning is afgewerkt in een witte gevelpleister waarin het zwarte buitenschrijnwerk mooi accentueert. Sofie geeft aan zelf bij de ontwerpster geïnformeerd te hebben naar de mogelijkheden van beton. “Ik werk in de betonsector, vandaar die voorliefde voor het materiaal. Maar de manier waarop het beton is toegepast is een eigen interpretatie van An Van den Abbeele.” Stijn was aanvankelijk een koele minnaar van beton. “Maar na het bezoeken van enkele referenties van de architect en onze 

aannemer ben ik toch overtuigd geraakt van de uitstraling en charme van beton,” verklaart hij. Stijn en Sofie kozen uiteindelijk voor prefab betonwanden. “We hadden ons laten vertellen dat het met zichtbeton moeilijker is om een uniforme uitstraling te krijgen. Daarom hebben we op zeker gespeeld met prefab panelen. Daarbij hadden we wel de vraag zo min mogelijk voegen te hebben. Dat heeft uiteindelijk geresulteerd in panelen van 260 bij 300 cm,” vertelt Stijn.

 

Karaktervolle uitstraling

De nieuwbouwwoning is opgetrokken in keramische snelbouwblokken waar vervolgens de gevel in betonpanelen voor is geplaatst. “Het resultaat is uiteindelijk wel geworden wat we ervan hadden verwacht. Het gewolkte betonoppervlak met de lichte kleurschakeringen heeft de verhoopte charme,” zegt het koppel. De ruwbouwwerken voor hun woning zijn intussen achter de rug. Stijn en Sofie focussen zich nu op de afwerking. Ze hebben de ambitie in augustus te verhuizen. Al mag er wel een beetje rek op die planning zitten. Een bewuste toegeving, want het koppel steekt de handen zoveel mogelijk zelf uit de mouwen. “Alleen de grote werkzaamheden zoals de ruwbouwwerken, het buitenschrijnwerk, de pleisterwerken en het plaatsen van de dekvloer hebben we uitbesteed. De rest doen we zoveel mogelijk zelf. Met wat hulp van familie.” Sofies papa zal bijvoorbeeld de badkamer vervaardigen en de betonnen trap bekleden. Het interieur willen Stijn en Sofie ook strak en modern houden. “In de leefruimte denken we aan inbouwkasten. En in de keuken komt een brede vensterbank. Zo een waar je ook op kunt zitten om van het groene uitzicht te genieten. Ik droom er al van dat de kinderen daar later bezig zijn terwijl ik aan het koken ben,” bekent Sofie. Nog in de keuken wil het tweetal de gevelmaterialen ook terug laten komen. “We denken aan een werkblad in een betonlook en een tafel in dezelfde kleur als het afrormosia tegen de voorgevel.”