De verbouwing van een rijwoning in Gent resulteerde in een verrassende roodbetonnen sokkel met een glazen box.

De bestaande aanbouw met keuken en badkamer was aan vervanging toe. De nieuwe badkamer kreeg een plekje op de verdieping en de opdrachtgevers vroegen aan MARCEL architecten om een nieuwe keuken te ontwerpen die een optimaal contact met de tuin zou hebben. De architecten bedachten een roodbetonnen sokkel met een glazen box voor de keuken, zodat men quasi buiten staat te koken. Het glazen volume werd gedraaid voor een optimale oriëntatie. Het grondplan van de sokkel werd afgeschuind zodat de tuinberging toegankelijk kon blijven. Het dak van de keuken is met een stalen staaf aan de achtergevel opgehangen zodat er geen kolom nodig is, waardoor de grens tussen binnen en buiten vervaagt. Dankzij de uitvoering van binnen- en buitenvloer in hetzelfde rood beton is de naadloze overgang connectie compleet. Het raamprofiel is bijna onzichtbaar, net als de ingewerkte afwatering. De betonvloeren van keuken en terras zijn gepolijst zodat de granulaten zichtbaar zijn, een techniek beter bekend als ‘terrazzo’ of ‘granito’. Door het oppervlak van het terras iets ruwer af te werken, is het oppervlak buiten minder glad, terwijl het uitzicht quasi hetzelfde is. Een uitsparing in de betonnen sokkel combineert handig de houtopslag en de verluchting van de kelder.

In het verlengde van de keuken werd een kruidenbak gemetseld, op het niveau van de sokkel. Als je het stalen trapje afstapt, hoef je je dus niet te bukken om kruiden te plukken – net zoals in de abdijtuinen van weleer. De kastenwand van de keuken herbergt ook een toilet dat vanuit een andere ruimte toegankelijk is. Het aanrecht bestaat uit drie meubels. Het middelste is een tafel op wielen die naar buiten gerold kan worden, zodat je echt buiten kan koken. Elk deel van het keukeneiland werd uitgevoerd in een ander materiaal: het fornuis is in inox, het tablet van de wasbak in marmer en het werkblad, dat verrijdbaar is, kreeg een afwerking in multiplex met Amerikaanse kersenfineer. De handgreepjes van de kastenwand zijn trouwens in hetzelfde marmer als het tablet van de wasbak.

De verbouwing werd verder sober gehouden qua materiaalkeuze: de box is in glas, de achtergevel van de bestaande woning werd hersteld maar ruw gelaten. Het meest in het oog springende is het podium in rood beton, dat het centrum van het binnen-buitenleven van dit gezin geworden is.

Ontwerp: MARCEL architecten

© Foto’s Johnny Umans

Partager cet article sur les réseaux