Beton DOSSIERSVoor de pro

DOSSIER : Prefab beton elementen

Bouwen wordt makkelijker met prefab beton

Naast de alomgekende oplossingen als holle vloerelementen en breedplaatvloeren, is het nuttig om een overzicht te geven van de vele kleine standaard bouwelementen die de prefab beton sector klaar heeft staan om het werk van de
bouwer te vereenvoudigen.

Ook voor de ‘kleinere’ projecten zijn talrijke oplossingen beschikbaar. De meeste van deze elementen zijn uit stock leverbaar, zonder wachttijden.

Voordelen

  • Een grote diversiteit
  • Gemakkelijk te verwerken
  • Onmidelijk leverbaar
  • Voor gebruik binnen maar ook in de tuin

Bouwen wordt makkelijker met prefab beton

Pre-linten

Pre-lintelen zijn licht en daardoor gemakkelijk verwerkbaar. Ze zijn van het meewerkende principe, dit wil zeggen dat hun draagkracht tot stand komt in samenwerking met de bovenliggende metsellagen. Zij kunnen dus nooit als balk gebruikt worden.

De lage pre-lintelen van 5 – 6 en 7 cm nemen enkel de last van de metseldriehoek boven het linteel op. Is de hoogte van het metselwerk hiertoe niet voldoende, worden lintelen van 19 cm toegepast.

De prelintelen worden door hun licht gewicht en groot gebruiksgemak ook veelvuldig in restauraties toegepast.

Voorgespannen betonnen prefabbalken

Geprefabriceerde voorgespannen betonnen balken kunnen worden toegepast als draagstructuur in de woningbouw. Zij vormen een zeer goed alternatief voor stalen I-liggers. Dankzij de voorspanning en industriële fabricage kan de sectie van de balk met 30 % verminderd worden. Afhankelijk van de overspanning dragen ze een last van 2 tot 3 ton per lopende meter.

Gewapenden betonnen prefabbalken en lintelen

Geprefabriceerde gewapende betonnen balken vangen gelijkmatig verdeelde belastingen op. Ze zijn geschikt voor het overspannen van deur- of raamopeningen tot 2,60 m.

In tegenstelling tot de pre-lintelen zijn de gewapende balken volledig zelfdragend en is het bovenliggend metselwerk niet meewerkend.

L-bekistingsblokken voor holle vloerelementen

Bekisten van holle vloerelementen en breedplaten is een dure en vooral tijdrovende bezigheid. De L-bekistings-blokken voor holle vloerelementen maken randbekistingen overbodig. Het werk wordt veel eenvoudiger en na het plaatsen van de vloerelementen kan onmiddellijk gebetonneerd worden. Bovendien kan de isolatie in de spouw gewoon doorlopen zodat koudebruggen vermeden worden en er geen gevaar is voor het wegdrukken van de gevelsteen door het stortbeton.

Afstandhouders voor wapening

Betonnen afstandhouders voor de net-en andere wapening worden eenvoudigweg boven op de holle vloerelementen geplaatst en houden de wapening op hun plaats tijdens het storten en uitharden van het beton.

L-elementen, afsluitingen, muurafdekstenen

Ook bij de tuinaanleg kunnen betonnen prefab elementen van nut zijn. Iedereen kent de betonafsluitingen in al zijn verschillende vormen, maar minder in het oog springend zijn de niet-gewapende L- en U elementen die niveauverschillen tot 1,20 m kunnen opvangen.

Houdt er rekening mee dat met dit systeem geen zware lasten opgevangen kunnen worden. Voor de hoogste elementen is de helling van het talud beperkt tot 15% en mogen aan de rand geen voertuigen rijden. In deze gevallen brengen gewapende elementen raad.

Tuinmuurtjes afdekken op een esthetische en blijvende manier kan met muurafdekstenen in prefab beton. Afhankelijk van smaak of situatie is er keuze uit vlakke, naar één zijde of tweezijdig afhellende, vierkante, …afdekstenen. Soms
worden ze koud tegen elkaar geplaatst, andere modellen zijn voorzien van overkragende nokken, wat de levensduur van het geheel ten goede komt.

Deze betonproducten vereenvoudigen het werk aanzienlijk. 
Het volledige aanbod vindt u op www.febe.be, rubriek ‘fabrikanten’.