Cement

Cement is een hydraulisch bindmiddel; het wordt hard in aanwezigheid van water en vormt op die manier twee producten:

MORTEL = homogeen mengsel van CEMENT + ZAND + WATER

Mortel wordt gebruikt in metselwerk, bepleistering en dekvloeren

BETON = een homogeen mengsel van CEMENT + GRANULATEN(grind of steenslag) + ZAND + WATER

Beton is een typisch bouwmateriaal dat stortklaar of als geprefabriceerd product kan worden geleverd.

Stortklaar beton

De productie vindt plaats in de betoncentrale, kort voor het op de werf wordt geplaatst. Het beton is samengesteld uit water, granulaten van diverse maten, kleurstoffen, zanden (ook van diverse oorsprong) en cement(en) – en eventueel hulpstoffen die zijn binding vertragen of versnellen, of zelfs zijn vloeibaarheid wijzigen – het beton bestaat sinds de mens op een duurzame wijze begon te wonen.

Beton bestaat er ondertussen in verschillende tinten, vormen en kleuren. Het heeft een vaste plaats in ons leven verworven : in de verkeersaders ((snel)wegen, bruggen, spoorwegen, havens, waterwegen, stoepen, ronde punten, …), in onze huizen (funderingen, gepolierde vloeren, muren in zichtbeton,…), in de werken van burgerlijke bouwkunde (voetbalstadiums, bibliotheken, crematoria, nucleaire installaties, enz.)…er bevindt zich steeds beton in onze omgeving : gehamerd, gepikeerd, gepolierd, geslepen, geribbeld, geprint, gekleurd, geprojecteerd, zichtbaar, ruw ontkist,… in geprefabriceerde blokken, in vloeren, gewapend, met vezels, verdicht, voorgespannen, zelfverdichtend, zelf nivellerend, rijke en schrale betonsoorten,…

Zijn toepassingen zijn legio, zijn mogelijkheden zijn onbeperkt…

Raadpleeg de website van FEDBETON voor meer info

Prefab beton

Van de straatstenen waarop we stappen tot de palen die onze wegen verlichten, de blokken waaruit onze huizen zijn opgetrokken tot de buizen die ons afwalwater naar het zuiveringsstation leiden: prefab beton maakt deel uit van ons dagelijks leven.

Het uitgebreide gamma aan producten uit de prefab betonindustrie is bestemd voor de bouwsector in zijn brede betekenis. De tweede gemeenschappelijke noemer van deze producten: alle worden ze in een fabriek of een atelier, in reeks of op maat geproduceerd.

De gebruiker krijgt prefab producten dus in hun definitieve vorm aangeleverd. Met als meest voor de hand liggende voordelen dat de kwaliteit van de producten superieur is (aangezien ze in een gecontroleerde industriële omgeving werden vervaardigd) en dat er op de bouwwerf een enorme tijdswinst wordt geboekt.

Raadpleeg de website van FEBE voor meer info.