In Engis, een gemeente in de buurt van Luik, krijgt een niet-alledaagse wijk vorm: de ecowijk Fontaine Saint-Jean. Waar enkele maanden geleden nog een werf lag, hebben de eerste bewoners zich nu genesteld. Ze werden aangetrokken door de gezelligheid en het duurzame aspect van deze plek, die bijna volledig uit beton werd opgetrokken.
Er bloeit iets moois in Engis! De bouw van ecowijk la Fontaine Saint-Jean heeft alles om te breken met onze oude gewoonten! Het concept ‘samen-leven’ werd er in goede banen geleid door architectenbureau ARTAU uit Malmédy. “Convivialiteit, het samen-leven, maakt deel uit van het globale concept van duurzaamheid waar we ecowijken voor bouwen”, legt architect Benjamin Robinson uit. Dit project zal op termijn 153 woningen tellen. Vandaag zijn al 56 woningen opgericht rond het hoofdplein van de toekomstige wijk. “We hebben een reeks externe inrichtingen met verschillend formaat en verschillende functies aangebracht en geordend op een manier die, afhankelijk van de behoeften, tot een al dan niet gedeeld gebruik leidt”, vervolgt dhr. Robinson. “Dat evenwicht tussen collectief en privé is primordiaal voor de werking van een wijk waar je samenwoont.”
Innovatie tot in het hart van het beton
Niet alleen deze nieuwe levensdynamiek laat van zich spreken! De innovatie staat zelfs centraal in de gebruikte constructiemethode. De wijk is opgetrokken met een systeem dat ‘b2eco’ werd gedoopt. Het werd ontwikkeld door een alliantie van drie Luikse bedrijven, namelijk bureau ARTAU en de firma’s Prefer en Wust. Het systeem gebruikt constructie-elementen in prefab beton. Het bijzondere schuilt in het gebruik van houtbeton, waarbij houtspaanders de granulaten vervangen. Deze methode brengt heel wat voordelen mee in de bouwfase. “De muren zijn geprefabriceerd in het atelier, zodat er aanzienlijk minder werk plaatsvindt op het bouwterrein”, legt dhr. Robinson uit. “Voordelen zijn uiteraard de kortere duur van het ruwbouwwerk maar ook het kleinere risico van gebrekkig werk omdat ter plaatse zo weinig manipulatie vereist is.” Deze methode drukt ook de constructieprijs, wat spoort met de ambitie van kantoor ARTAU om financieel haalbaar logies te bouwen.
Materiaal om aangenaam in te leven
Het gebruik van beton beïnvloedt ook de levenskwaliteit van de bewoners. “Wij zijn enkele maanden geleden verhuisd, en we zijn héél tevreden”, lacht mevrouw B. “Onze woning is zeer comfortabel, vooral op thermisch niveau. Wij zijn in feite koukleumen, en de aangename temperatuur in huis, zonder verwarming en zelfs bij relatief lage buitentemperaturen, heeft ons positief verrast.” En ze vervolgt: “Het is ook heel rustig in huis. Je hoort hier geen enkel storend geluid: buiten niet, en binnen in de woning evenmin.” Dat leefcomfort is grotendeels te danken aan de aanwezigheid van beton. Het houtbeton omhult de woning immers met een niet te verwaarlozen laag thermische isolatie, terwijl de geluidshinder optimaal wordt beperkt door de betonmassa. “Wij waren uiteraard ook wel te vinden voor het concept van de wijk, haar faciliteiten en haar gezelligheid”, vertrouwt mevrouw B. ons toe. Duurzaamheid speelt vandaag inderdaad een belangrijke rol bij de keuze van woongelegenheid. In die context draagt het gebruik van houtbeton op zijn niveau een steentje bij, door het gebruik van lokale materialen en van knowhow van bij ons.